Hogyan költözzünk olcsóbban?

A költözés az bizony költséggel jár. Persze ez függ a költöztető cégektől is, de elsősorban a költözés helyszíneitől. Például egy Budapesten belüli költöztetés nem annyiba kerül mint egy nemzetközi költöztetés Érd – Berlin viszonylatban. Az emberek érthető módon próbálják (sajnos) a legolcsóbb költöztető céget választani, nem mindig törődve a minőséggel. Igaz, ez egy másik téma…
Szóval sokan beletemetkeznek a költözés körüli teendőkbe, ami lássuk be, nem nagyon egyszerű. Átsiklanak sok apró dolgon, amikkel akár jelentősen is spórolhatnának a költöztetés költségén. Az alábbiakban leírom, hogy mikre kell figyelni, amivel pénz maradhat a zsebünkben.

Költöztető dobozok

Általában bevett szokás, hogy egy közeli boltból, üzletből kérünk dobozokat. Ez a legköltséghatékonyabb megoldás. Amivel nincs is baj. De ezek a dobozok általában egyszeri szállításra vannak tervezve (persze ne mind), és a legtöbb szét is van szedve. Gyakori hiba, hogy az alját csak behajtogatják, és nem ragasszák le. Aztán meg telepakolják. Egy kisebb doboznál még nem is lenne gond. De egy nagy, nehéz doboznál már problémát jelent, mert az alja könnyen megadja magát. alányúlni, idétlenül fogni, vigyázni, hogy ne szóródjon ki belőle semmi, az meg a költöztető feladata. Persze… csak az idő megy vele, és a teherautón sem lehet rárakni semmit, meg azt sem lehet semmire sem rakni. Tehát csak a helyet foglalja.

A nagyobb, vásárolt dobozoknak is van teherbírásuk. A fülénél fogva kell cipelni őket. Sokszor leszakad a füle, mert túl vannak pakolva. ezek rakodás, szállítás közben a saját súlyuktól szétszakadnak. Persze az ügyfelek erre azt mondják mosolyogva: „erősek maguk”. Nos igen, én meg erre ezt válaszolom: „persze, erősek vagyunk, de hülyék nem”. Azért azt senki sem gondolja komolyan, hogy egy 50 – 70 kilogrammos dobozt, ami majd szét szakad, egyedül viszünk, persze egyik kézzel alá nyúlva, nehogy kiszakadjon az alja… Ezzel is megy az idő, és a pénz.

A megoldás

Az ilyen rossz minőségű, gyenge dobozoknak mindig ragasszuk le az alját. A gyenge, 1 – 3 rétegű dobozok helyett megéri ha ötrétegű dobozt veszünk. Kisebb dobozoknál még nem gond, de a nagyobbakat már érdemes vásárolni, amit utána el lehet adni a költöztető cégnek, vagy apróhirdető, közösségi oldalakon is megszabadulhatunk tőlük. A nagyobb dobozokat ne rakják tele könyvekkel. Félig könyvvel, félig ruhával kell megtölteni a dobozokat. Így könnyedén, gyorsan tudjuk pakolni. A dobozok mindig legyenek leragasztva a tetejükön is. A kilógó dolgoktól nem lehet egymásra pakolni őket, és csak az idő megy a pakolásukkal.

Zsákok

A zsákokkal is hasonló a helyzet. Kerüljük a vékony zsákokat, és ne higgyék azt, hogy azért mert nagy a zsák, akkor tele lehet rakni 40 kg ruhával. A zsákokat szintén az összekötözött(!) szájuknál fogjuk meg, így egyszerre többet is lehet vinni. A nagy, telepakolt zsákot – ha nem is szakad ki – egyesével lehet hordani. A teherautón is nehezebben lehet mozgatni, rakodni. Nem is beszélve arról, hogy ha kiszakad, akkor jön a bosszúság, és az idő is megy vele…
A zsákba ruhát lehet pakolni, meg könnyebb dolgokat (műanyag játékok, ágynemű stb). Könyvet ne rakjunk zsákba! Az dobozba való! Könnyen kiszakad, és a kocsin tényleg nem lehet normálisan összepakolni. Felhívnám a figyelmet arra is, hogy éles, hegyes eszközöket, szerszámokat ne rakjanak zsákba! Különben ennek a kocsira történő fel-, és lepakolást a kedves ügyfélre bízzuk!

A megoldás

Vegyenek erős zsákokat, és a tetejét mindig ragasszák le. Inkább több kisebb legyen, mint néhány nagyon nagy, pakolhatatlan. Amint már említettem, csak ruhát és könnyebb dolgokkal rakják meg a zsákokat.

Bútorok rakodása, szerelése

Ez a Mi feladatunk, ezért hívnak minket, tudom. De ha a bútorok szét-, és összeszerelését meg tudja oldani az ügyfél, akkor mér rengeteg időt spórolhat meg, és ezzel pénzt is. Csak számoljunk két órányi bútorszereléssel, három szakemberrel, ami nálunk 8 800 forint/óra díjnál 17 600 forint. Ezért már megéri szerelgetni, ugye?
Általában hárman megyünk költöztetni, de ha az ügyfél tud segítséget kérni barátoktól, rokonoktól akkor már tényleg nagyon sok pénz maradhat a zsebében. Két embernél nálunk 3 600 forintot spórolhat meg óránként, ami egy ötórás költöztetésnél már 18 000 forint megtakarítást jelent.

Előkészületek a költözéshez

Lehetőség szerint foglaljunk parkolóhelyet, legalább két személyautónyit. Azzal is nagyon megy az idő, ha 50 méterrel messzebb kell hordani a bútorokat. Komoly összeget is lehet spórolni a parkolóhely foglalásával.
A bútorokból, gépekből (hűtőgép, mosógép) legyen kipakolva minden. Persze Mi is megcsináljuk szívesen, de órabérben, amivel szintén megy az idő, és a pénz is. Már elnézést, de az egyenesen vicc kategória, amikor a hűtőgépben minden ott van, a kibontott tej, lekvár, ételek (igen, leves is…), tojás, és azt várják el tőlünk, hogy úgy szállítsuk a hűtőgépet, hogy ne lötyögjön ki a leves, vagy ne törjön össze a tojás.

 

Az utat tegyük akadálymentessé. Nem csak a hólapátolásra gondolok, hanem az udvaron, lakáson belüli „káoszra” is. Sokszor szinte nem tudunk bemenni a lakásba, mert minden szanaszét van a földön. Ha rálépünk, akkor balhé van, ha összeszedegetünk mindent, akkor megy az idő és a pénz, akkor meg azért van balhé. Mondjuk azt nem értem, hogy ez egyáltalán miért is jelent problémát? Miért nem lehet összepakolni a földről?

 

Szeretjük a gyerekeket, és az állatokat. De akkor sem a rakodási úton van a helyük. Egy nagyobb bútor pakolása közben ne kelljen már figyelnünk a földön játszó gyerekre, vagy az útban lévő kiskutyára. De meglehet próbálni átlépni, kikerülni őket lépcsőn, egy pianínót cipelve… Nem tűnik nagy dolognak, de ezekkel a dolgokkal is el lehet húzni az időt.

 

Figyeljünk ezekre a dolgokra, egyik sem jelent túlzottan nagy erőfeszítést, de sokat lehet vele spórolni, és nem is lesz drága költözés. Tehát figyelni kell a dobozokra, zsákokra, szólni a rokonoknak, barátoknak, foglalni kell parkolóhelyet, szükség esetén szerelni is kell, gyerekeket, állatokat másra bízni, vagy figyelni rájuk, és akár több tízezer forintot is megtakaríthatnak egy költöztetésnél.